Szükséges-e a microchip?

Kizárólag olyan kutya vagy macska biztosítható, amelybe az ajánlattételt megelőzően állatorvos által beültetésre került az ISO 11784 szabványnak megfelelő elektronikus (mikrochipes) állatazonosító, és a megjelölt kisállat adatait az állatorvos az elektronikus adatbázisban rögzíttette. Szerződéskötéskor meg kell adnia a biztosított kisállatba ültetett mikrochip egyedi azonosító számsorát, mely a kisállat oltási könyvében is feltüntetésre került.

Mi az a mikrochip, mennyibe kerül, és hol adathatom be kedvencemnek?

A mikrochip egy rizsszemnyi méretű, szövetbarát üvegből készült eszköz, amely elektronikus állatazonosításra szolgál. A chipet egy tűszúrással ültetik be a kisállat bőre alá, rendszerint a nyak bal oldalába. A beavatkozás gyors és nem jár nagyobb fájdalommal, mint egy közönséges oltás. A chipben nincsen semmilyen mozgó eszköz, vagy elem, ami meghibásodhatna, vagy lemerülhetne, csupán egy kis szénszál, amiben egy 15 jegyű számot kódoltak. Ez a kód a kisállat egyedi kódja, ún. személyi száma, amelyet a gazdi adataival együtt rögzítenek egy nyílvános mikrochip adatbázisban.

A mikrochipnek nagy hasznát veheti, ha kedvence elveszett vagy elkóborolt. Egy mikrochippel rendelkező kutya vagy macska a megtalálást követően percek alatt visszajuttatható a gazdájához! Mikrochipre lesz szüksége továbbá, ha kedvencével az Európai Unió valamelyik országába utazik. Az EU-n belül ugyanis kutyáknál és macskáknál az állatútlevél mellett kötelező a mikrochip megléte.

Mikrochipet csak az állatorvos ültethet be kedvencébe. . A 2011. évi CLVIII. törvény alapján a mikrochippel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a chip árát, a beültetés díját és az adatbázisba való regisztráció díját. Megjegyzés: a chipezés árát olcsóbb megfizetni, mint egy elveszett kutyát keresni, vagy a sérült, balesetes kutyát kezeltetni.

Kisállat-biztosítás kalkulátor »